Indrukwekkende cijfers, inderdaad. Hoewel ik de rekensommetjes, zoals ze in het artikel worden gepresenteerd, met een korrel zout neem, zal de aangegeven trend wel kloppen. De zee van #fietsen , waarvan sprake, ervaren we al jaren rondom het Sint-Pietersstation en die wordt met de dag groter. Wil dat ook zeggen dat #Gent verdrinkt in die tsunami? Ach, het is altijd hetzelfde clubje gefrustreerde auto-mobielen dat alleen problemen ziet omdat ze zich in hun zogenaamde bewegingsvrijheid gekortwiekt voelen.
#Mobiliteit is een recht, wie dit ontkent is niet van deze wereld. Maar de totale vrijheid van keuze hoe dat mobiliteitsrecht uit te oefenen is een waanidee dat enkel bestaat in een hyperindividualistische maatschappijvisie. Honderden studies tonen wereldwijd aan dat in een stedelijke omgeving #fietsen de meest efficiënte en minst vervuilende manier is om zich te verplaatsen. "Mijn auto, mijn vrijheid" is een slogan uit een duister verleden toen mensen nog naïef geloofden dat vrijheid kon worden gekocht op het #autosalon en geluk kon worden uitgedrukt in cc, pk en km op de teller. #Autoverkeer maakt de stad onleefbaar. Wie dit vandaag nog steeds probeert te ontkennen is ofwel van zeer slechte wil ofwel niet van deze tijd en behoort dus in beide gevallen tot een uitstervende soort, niets aan te doen.
Zorgt de Gentse fietsenzee dan voor een probleem? Ja natuurlijk, je kan je fiets namelijk niet in je zak stoppen. Je kan hem dus niet meenemen in de winkel, in de klas, in de bioscoop of de schouwburg, op café,... Je moet hem ergens kwijt en dit liefst zo dicht mogelijk bij je bestemming. In dezen is het nogal vreemd dat precies diezelfde mensen, handelaars en automobilisten, die moord en brand schreeuwen over het feit dat ze vandaag niet meer voor de deur van hun favoriete winkel kunnen parkeren nu zo tekeer gaan tegen fietsers die hun bescheiden vehikel tegen een gevel plaatsen om hun boodschappen te doen. Het enige probleem is dat het creëren van voorzieningen voor fietsers geen gelijke tred houdt met de snelle groei van de fietsmobiliteit. Hoewel het stadsbestuur alle hens aan dek zet om die kloof te dichten lijkt het er op dat voor elke nieuwe fietsplaats die gecreëerd wordt de Gentenaar in zijn groeiend enthousiasme 2 nieuwe fietsen in gebruik neemt.
We moeten erkennen dat het Gentse bestuur eerst was in België om volop de kaart van de fiets (en het openbaar vervoer) te trekken en zo zijn verloederde kern nieuw leven in te blazen. Alleen is er altijd getalmd om ook voldoende in de nodige infrastructuur te investeren. Had men 25 jaar terug even enthousiast fietsstallingen gegraven in plaats van de auto aanzuigende centrumparkings, dan was die fietsenzee nooit ontstaan en waren we al decennia verlost geweest van de luchtvervuilende en tijdrovende #files .
Op naar de 400.000 !